Eindrapportage Partners voor Water III 2010 - 2015

WWF7: Koreanen en Nederlanders hebben elkaar veel te bieden

Het Wereld Water Forum (WWF) is één van de belangrijkste high level water events op het gebied van water, waar internationale topexperts en politici samen komen. Het is de plek waar beleid, wetenschap en bestuur elkaar ontmoeten. Het tweede forum vond plaats in Den Haag en betekende een grote boost voor de samenwerking in de Nederlandse watersector. In 2015 vond de zevende editie plaats in Korea. Vanuit het Partners voor Water 3 programma werd de realisatie van het Netherlands Water Pavilion en de ontwikkeling van de internationale boodschap 'Be prepared' ondersteund. Daarbij werd aansluiting gezocht met het programma van Minister Schultz Verhaegen, die op verschillende momenten in actie kwam tijdens het forum.

Op het zevende Wereld Water Forum (oktober 2015), de grootste internationale waterbijeenkomst waar ca 30.000 bezoekers komen, is de uitdaging altijd: hoe val ik op? Hoe kan ik mijn stem laten horen in sessies en het politieke proces, hoe krijg ik mensen naar mijn paviljoen, hoe gebruik ik deze week om maximaal te netwerken en tot samenwerkingen te komen? Dat is voor Nederland in Korea heel goed uitgepakt. De positieve boodschap ‘Be prepared’ lokte veel vragen en openingen voor gesprek uit. Met een politiek programma in Gyeongju en een beurs en conferentie programma in Daegu waren er wel wat logistieke uitdagingen te overbruggen. Het Netherlands Water Pavilion was in deze ‘hectiek’ de stabiele factor voor de Nederlands delegatie om te netwerken met buitenlandse gasten. Die kwamen graag in het paviljoen voor de ‘dutch coffee and cookies’ maar ook voor onze boodschap en de Nederlandse expertise van de deelnemende partijen. 

Met de boodschap ‘Be Prepared’ deed Nederland een urgente oproep aan alle aanwezigen om de wereld voor te bereiden op de uitdagingen die komen op het gebied van water zoals klimaatverandering, het dreigende tekort aan zoet water en overstromingsrisico’s. De videowall, waar bezoekers zelf een film konden kiezen, en de hangende paraplu’s in ons paviljoen trokken veel bekijks. Daarnaast bezochten vele delegaties ons paviljoen: van de burgemeester van Daegu tot een delegatie van staalbedrijven, de Europese commissie, en van een groep scholieren tot het ministerie van buitenlandse zaken van Korea.
 
Aan het begin van het Wereld Water Forum gaf minister Schultz het startsein voor de Nederlandse bijdrage door een bezoek te brengen aan het Netherlands Water Pavilion. Zij benadrukte in Korea het belang van private investeringen voor de aanpak van waterproblemen. Tijdens de netwerkreceptie, altijd het hoogtepunt van de week in het paviljoen, bezochten veel hoogwaardigheidsbekleders het paviljoen. Dr. Lee Jung Moo, president van het Korean Water Forum, opende de registratie voor de Amsterdam International Water Week Conference 2015 door zich als eerste bezoeker te registeren. 

Het paviljoen en de boodschap staan nooit op zichzelf: ze linken aan de brede waterontwikkelingen van de Nederlandse overheid. Als wereld water leider wil Nederland haar expertise laten zien en de discussie beïnvloeden. 'Be prepared' was de boodschap waarmee Nederland deze expertise liet zien; wees voorbereid op water issues door bijvoorbeeld de "Delta Approach" te gebruiken, roep de hulp in van de Dutch Risk Reduction teams, ga voor smart water solutions. Minister Schultz van Haegen was in het politieke proces van WWF7 vertegenwoordigd en nam deel aan verschillende ministerial round tables, waarvan de financial round table een van de belangrijkste was. Daarnaast was er het thematische proces, waarin vele Nederlandse wetenschappers en andere professionals vertegenwoordigd waren. Het Netherlands Water Pavilion op de beurs was de plek waar verschillende organisaties zich konden profileren en dat tevens de huiskamer was waar Nederland de wereld ontmoette. In al die jaren is het traditie geworden dat dit de plek is waar internationale professionals de Nederlandse delegatie opzoeken, waar netwerkrecepties zijn, en waar presentaties worden gehouden. In het paviljoen kom je iedereen tegen.

Lees Meer

Foto's

Publicaties / Downloads / Films

video

Trailer Be prepared!

Trailer Be prepared!

Vorige case
Terug naar het overzicht
Volgende case